"Het is een bijzondere mijlpaal", vindt voorzitter Henk van de Werfhorst. "We bestaan dit jaar honderd jaar. Dat je als vereniging zo lang door mag blijven gaan, dat is fantastisch." Later dit jaar viert Excelsior de officiële verjaardag, op 11 oktober. De erepenning is dan ook een vervroegd cadeau. "Daar zijn we erg blij mee."

De erepenning heeft Excelsior niet alleen maar te danken aan haar 100-jarig bestaan. "Excelsior heeft een heel belangrijke rol in de samenleving van Oostendorp", legt burgemeester Jan Nathan Rozendaal uit. "Hele families zijn lid of lid geweest van de vereniging. Als iemand ziek is, kijken ze naar diegene om en bij feestdagen gaan ze door het dorp om mensen een hart onder de riem te steken als dat nodig is."

Muziek voor iedereen

Bovendien is de vereniging niet zomaar een muziekvereniging, vindt de burgemeester. "Ze proberen ook zoveel mogelijk mensen met muziek in aanraking te brengen. Ze hebben voor de allerkleinste kinderen al 'muziekles op schoot', daarna gaan ze door met Algemene Muzikale Vorming, maar ze hebben ook mogelijkheden voor ouderen die op latere leeftijd nog willen beginnen met het bespelen van een instrument. Erg breed dus."

Van de Werfhorst herkent zich wel in wat de burgemeester zegt. "Mijn ouders waren al lid, mijn kinderen zijn lid en nu mijn kleinkinderen ook. We vormen een hechte club. Maar toch, zo'n koninklijke erepenning is wel bijzonder. Vanaf nu mogen we onszelf dus ook 'koninklijk' noemen in bijvoorbeeld onze brieven. Ik ben hier bijzonder trots op, hier gaan we wel van genieten met elkaar.

Sponsoren